Árnyékolás és párásítás

Miért kell a sivatagban fóliasátor?

A Közel-Keleten, de főleg Izraelben a zöldségtermesztés nagy része fóliasátrakban történik – a sivatagban! Csak így tudják biztosítani a növények számára a kedvező hűvös mikroklímát árnyékolással és párásító öntözéssel. Ugyanis napfényből és hőből felesleg van, míg a levegő páratartalma túl alacsony.

A fent említett módszerekre nem csak a forróégövi országokban van szükség. A nálunk termelt zöldségfélék hőmérsékleti optimuma 20-25 0C alatt van, az optimális páratartalom pedig 60-80% között. Ha a hőmérséklet az optimális fölé emelkedik, a növények intenzív párologtatással hűtik magukat. Ez rengeteg energiát von el tőlük, ami terméscsökkenéshez vezet. Ezt a túlzott mértékű párologtatást tovább fokozhatja a légtér nyári időszakban igen alacsony relatív páratartalma, amely néha alig éri el a 30%-ot.

Ezek a problémák igen szembetűnőek lettek az utóbbi 15-20 évben. Ugyanis a meteorológusok adatai szerint az elmúlt 100 év 10 legforróbb és legszárazabb nyarából 7 erre az időszakra esik!

Az árnyékolásról

A téli időszakban a napsugárzás erőssége és hossza kevés az eredményes növénytermesztéshez. Pótmegvilágításra van szükség, különösen az uborka esetében. Február folyamán aztán eléri a szükséges szintet, majd áprilisban átlépi az optimum felső határát. Innentől kezdve a növények az energiájuk egy részét a felesleges sugárzás kivédésére fordítják, amit csak párologtatással tudnak elérni. Mint azt már említettük, ez terméscsökkenéssel jár. Főleg áprilisra jellemző, hogy mivel a fóliasátorban a hőmérséklet még nem túl nagy, a magas páratartalom okoz gondot. A későbbiekben, ahogy növekszik a napsugárzás ereje és emelkedik a külső levegő hőmérséklete is, egyre inkább a magas hőmérséklet miatt van szükség fokozott szellőztetésre. Ilyenkor, a fent említettel ellentétben, a levegő páratartalma mélyen az optimális érték alá csökken. Ekkor kókadoznak – hervadoznak az uborkalevelek, söndörödnek össze szinte „cigarettává” a paradicsomlevelek.

A fóliasátrak árnyékolásával, majd párásító öntözéssel nagyban csökkenteni tudjuk ezeket a kedvezőtlen hatásokat. Igen elterjedt a mésztejes árnyékolás, de néhol alkalmazzák a rassel-hálós árnyékolást is. Nagyon sok gazdának a mésztejes árnyékolástól azért ment el a kedve, mert a nehéz munkával felpermetezett meszes réteg az első szeles napon lepergett a fóliasátorról. Ennek kiküszöbölésére többféle módszer is van. Lehet speciális, erre a célra kifejlesztett festéket használni, de azt még Magyarországon is drágállják a gazdák. Helyette inkább különböző adalékanyagokat kevernek a mészhez. Az egyik ilyen adalékanyag a tejpor, de lehet helyette tejet is használni. Néhány gazda a közönséges étolajra esküszik, amit az oltottmész-pasztában kell „elmoncsolni”, s csak aztán kell felhígítani vízzel. A fóliasátrak árnyékolását, az időjárástól függően, célszerű még május folyamán elvégezni.

A párásító öntözésről

Egyre több gazda ismeri fel az ilyenfajta klímaszabályozás fontosságát. Ugyanis a csepegtetőcsövek alkalmazása tovább csökkenti a levegő páratartalmát, hisz ilyenkor a talaj gyakorlatilag nem párologtat el vizet, mivel a felszíne csak nagyon kis felületen nedves.

A párásító öntözést legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, hogy heti 2-3 alkalommal locsolócsővel belocsoljuk a fóliasátor talaját (az utakat is). Természetesen ez nem váltja fel a növények rendszeres napi öntözését. A profi üvegházakban a párásító öntözést a növények fölött elhelyezett kis szórófejekkel végzik, amely a vizet szinte ködszerűen elporlasztva juttatja a légtérbe.

A párásító öntözés fontosságát az is növeli, hogy az ilyen fóliasátrakban nem csak a termés mennyisége nagyobb, hanem annak eladhatósága is sokkal jobb. Ugyanis az optimális páratartalomnál a termés (paprika, paradicsom, uborka stb.) szép fényes, tehát jobb minőségű lesz, ami igencsak fontos a nyári dömping időszakában.

Gál István
verbőci gazdálkodó,
a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány
szaktanácsadója
Forrás: karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.