Szinte mindenkit érinthet! – Igényelhető az új típusú földpapírok ingyenes elkészítése Kárpátalján

Miközben nagy sajtónyilvánosság és közérdeklődés mellett zajlott az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Terv keretében az eszközbeszerzési pályázatok beadása, csendben elindult egy másik támogatási projekt is. Ez nem más, mint az új típusú, GPS-es koordinátákat tartalmazó földtulajdoni dokumentumok elkészítésének támogatása. Mivel ez a projekt mind az érintettek számában, mind a nemzetstratégiai fontosságában, szerintem, megelőzi az eszközbeszerzési támogatási projektet, jóval nagyobb figyelmet is megérdemelne.

mezogaz
Forrás: Wikimedia Commons

Mi is ez a támogatás?

Az Egan Ede Gazdaságfejlesztési Terv részeként e pályázat keretében a gazdák számára ingyen elkészítik a legújabb földtulajdoni dokumentumokat, s az ehhez szükséges GPS-es („műholdas”) felméréseket a gazdálkodás céljából kapott földterületeken. Ebbe a körbe tartozik

  • a kolhozok felosztása után kapott földrész („páj”)
  • a gazdálkodási célból kapott földterületek, „szotekek”, amit hivatalosan úgy neveznek, hogy „gyiljanka dlja vedennya oszobisztoho szeljanszkoho hoszpodarsztva”
  • ültetvényezési földterület (gyiljanka dlja vedennya szagyivnictva).

Sajnos, jogi okok miatt, ez a támogatás nem terjedhet ki az építési telkekre. Azonban fontos tudni, hogy jelenleg Ukrajnában az építkezési telkek maximális mérete 16 ár, a telkek e fölötti részét a második pont szerint használhatják a tulajdonosok.

Mi kell a támogatás igényléséhez?

A támogatás igényléséhez szükséges a földrészlegre vonatkozó, annak tulajdonjogát igazoló dokumentum. Ez lehet a régebbi típusú földpapír (derzsavnij akt), ha nincs, akkor a tanácsi határozat, ami alapján kimérték a földet.

Ha a fenti dokumentumok nem az igénylő nevére lettek kiállítva, akkor mellékelni kell

  • a földterület tulajdonjogának megszerzését igazoló dokumentumokat is. Örökölt földterületek esetében végrendeletet, vagy más, a jogszerű örökös személyét meghatározó dokumentumot. Ajándékozás esetén az erről szóló szerződést.
  • az igénylő személyigazolványának másolatát
  • adószámot (identifikációs kód)
  • az igénylő magyar nyelvtudását igazoló dokumentumot. Ez lehet a Magyar Igazolvány, magyar iskolai bizonyítvány, magyar nyelvvizsga bizonyítvány stb.

Az igénylő a pályázat benyújtásakor vállalja, hogy a pályázat alapját képező földterületet 5 évig nem adja el, és saját költségén regisztrálja az elkészült dokumentumot az illetékes földhivatalban.

Az igényléseket a helyi KMKSZ alapszervezeti elnököknél lehet benyújtani szeptember 23-ig.

Miért is fontos ez?

Nagyon sok gazda abban az illúzióban ringatja magát, hogy neki már van valamilyen papírja az adott földterületre, tehát azt már nem veheti el senki. A nagy port kavart nagydobronyi eset rávilágított arra, hogy sajnos Ukrajna még messze nem jogállam. Korrupt hivatalnokok önkényesen dönthetnek arról, hogy a szerintük gazdátlan földterületeket odaadják az ország más vidékén élő, Kárpátalján esetleg még csak nem is járt emberkéknek. Ők ugyanis az állami földnyilvántartó rendszer adataival dolgoznak, ahová a tulajdonjogot csak a fent említett, GPS koordinátákat is tartalmazó, legújabb típusú tulajdoni dokumentumok alapján tudja bejegyeztetni a tulajdonjogát. Ennek hiányában a gazdák esetleg évekig pereskedhetnek majd a bíróságokon, miközben a földjüket mások bitorolják.

Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján is a földterületek igen nagy hányada „lóg a levegőben”. Ugyanis a tulajdonos elhunyta után az örökösök nem tudták a nevükre íratni a földeket, mert hiányoztak az ehhez szükséges legújabb típusú földpapírok, s ezek elkészítésének költségét nem tudták felvállalni. Egy-egy ilyen dokumentum elkészítésének az ára – a vállalkozó díjszabásától és a földterület alakjától függően – több ezer hrivnyába is belekerül, ezért általában csak a ház alatti telekre készítették el azt. S az ukrán törvények szerint azon földterületek tulajdonjoga, amelyek tulajdonos nélkül maradtak, visszaszáll az önkormányzatra, államra. Valószínűleg csak a társadalmi felháborodás elkerülése miatt nem kezdték el ezt a törvényt tömegesen alkalmazni. De mi lesz, ha jön egy „törvénytisztelő” hivatalnok?…

Gál István,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.