A pályázásra felkészítő tanfolyamot szervez Beregszászban a Pro Agricultura Carpatika

Folyamatban van az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány idei pályázati kiírásaira beérkezett mezőgazdasági pályázatok elbírálása, hamarosan sor kerül az eredményhirdetésre. A pályázat első tapasztalatairól már lapunk is beszámolt (lásd a Kárpátalja 821. és 822. számait!). Egyes források szerint a jövő évi pályázatot az ideinél lényegesen korábban, már 2017 elején kiírják, ezért a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítványnál máris megkezdték a felkészülést az új pályázati ciklusra. Őrhidi Lászlót, az alapítvány elnökét arról kérdeztük, hogy miként tervezik felkészíteni a kárpátaljai gazdatársadalmat a kínálkozó fejlesztési lehetőségek minél teljesebb kihasználására?

fiatal_vallalkozok_001-620x330
Forrás: Wikimedia Commons

– Mivel tudnak javítani a gazdák felkészültségén?

– Összegeztük az idei pályázati kiírás eredményeit, tanulságait, s azokból egyértelműen kiderül, hogy hol, mely területeken volna leginkább szükség a segítségünkre. A tapasztalatokból kiindulva elhatároztuk, hogy háromnapos tanfolyamot szervezünk az érdeklődők számára november 10–12-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Célunk elsősorban az, hogy olyan anyagokkal, technológiákkal, tudnivalókkal ismertessük meg a gazdákat, melyek segítségével fenntarthatják, esetleg javíthatják piaci pozícióikat. A foglalkozásokat három napra osztottuk el. Az első napon a fóliás zöldségtermesztés lesz a téma, a másodikon az intenzív szamócatermesztéssel foglalkozunk, a harmadikon pedig a korszerű gyümölcstermesztés néhány aktuális kérdését járjuk körül. Nagyon jó kapcsolataink vannak a magyarországi Kertészeti Háttéripari Egyesülettel, valamint ukrán beszállítókkal is. Az egyesület, illetve a beszállítók képviselőit is meghívtuk a képzésünkre, hogy előadásokat tartsanak a technológiai fejlesztésekről.

– Milyen témákról hallhatnak majd a résztvevők a tanfolyam első napján?

– Fontos az új anyagok, szerkezetek ismerete. Külön hangsúlyt fektetünk az automatizálás lehetőségeire. Gondolok itt mindenekelőtt a tápoldatozás és a klímaszabályozás szerelvényeire. A gazdák manapság már nem is tudnak meglenni a tápoldatozást beállító műszerek nélkül. Megismerkedhetünk a konténeres hajtatás legkorszerűbb változataival (kókuszrost, kőzetgyapot stb.), valamint olyan gépekkel, amelyek sikeresebbé teszik a talajban való hajtatást, mint például az ásógépek.

– Megcélozhatják gazdáink a legmodernebb technológiák alkalmazását?

– Külön kértük az előadóinkat, hogy olyan eszközöket, anyagokat, technológiákat ismertessenek, amelyekre pályázni lehet. Odafigyelünk arra is, hogy Ukrajnában beszerezhető termékekről essék szó, hiszen ez az egyik feltétele az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány pályázati kiírásainak.

– Mit kínálnak a szamócatermesztés iránt érdeklődőknek?

– A szamóca egy nagyon fontos, felfutóban lévő kultúra Kárpátalján. Ugyanakkor tapasztaljuk az erős konkurenciát más régiók képviselőinek részéről. Nagyon fontos, hogy megfelelő piaci pozíciókat szerezzenek a kárpátaljai magyar gazdák, ami csak a modern technológiáknak és fajtáknak a kor követelményeinek megfelelő alkalmazásával érhető el. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy termékeink idővel eladhatatlanokká válnak, vagy az önköltségük nő az egekig, ami ugyancsak piaci hátrányt eredményez.

– Mi a helyzet a gyümölcstermesztéssel?

– A tanfolyamunk harmadik napjának témájául választott gyümölcstermesztés ugyancsak a kárpátaljai mezőgazdaság felfutó ágazatai közé tartozik. Szeretnénk megismertetni a gazdákkal azokat a perspektivikus fajtákat, amelyeknek a gyümölcsei jól értékesíthetők a környező országok, Európa piacain, illetve bemutatunk olyan technológiákat, melyek alkalmazása növeli a gazdálkodók bevételeit. Szóba kerül természetesen a talaj-előkészítés, a táprendszer-telepítés, és foglalkozunk a támrendszer-építés eszközeivel, szerelvényeivel is. Ugyancsak kitérünk a facsemeték beszerzésének és elszámolhatóságának kérdéseire.

– Az első pályázat tapasztalatai azt mutatják, hogy gondok vannak a pályázatírással, nem mindenki tudja, miként állítson össze szabályos és sikeres pályázatot. Nekik mit ajánlanak?

– Tanfolyamunk minden napjának fontos eleme lesz a gazdák felkészítése a saját pályázatuk megírására. Az a célunk, hogy a gazdálkodók tudják, hogyan lássanak neki a pályázásnak, miként töltsék ki az űrlapokat. Fontosnak tartjuk, hogy még azok is tisztában legyenek a pályázatírás alapjaival, akik később másokat kérnek fel az összeállítására. Nem mellékes az sem, hogy mindenki tájékozódjék arról, miként valósítsa meg a nyertes pályázatban vállaltakat, illetve miként számolhat el a támogatással a kiíró felé.

– Mivel győzné meg gazdatársait, hogy a mindennapi gondok és teendők közepette időt szakítsanak a tanfolyamon való részvételre?

– Mindenekelőtt hangsúlyoznám, hogy soha nem hagyhatjuk abba a tanulást. Amennyiben nem követjük a legújabb trendeket a technológia, a fajtaválasztás és a marketing terén, ahogyan azt a kor megköveteli tőlünk, akkor óhatatlanul lemaradunk és piaci részesedést veszíthetünk, veszélybe kerül a megélhetésünk. Másfelől eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a szakmai szervezetünk által szervezett képzéseken való részvétel jó alapot biztosít egy sikeres pályázat elkészítéséhez.

pszv

Forrás: karpataljalap.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.