A szürkepenész (botrytis)

Az őszi időszak egyik legveszélyesebb kórokozója a szürkepenész. Az időjárási viszonyok és a gazdák figyelmetlenségének kombinációja a fertőzés tömeges fellépéséhez vezethet, ami hatalmas terméskiesést jelenthet. Érdemes tehát az őt megillető figyelmet fordítani erre a betegségre, pontosabban az ellene való védekezésre. Ugyanis a fertőzés csírái óhatatlanul is minden fóliasátorban jelen vannak.

Hogyan támad?

Mint már említettük, a fóliasátrakban a kórokozó meglétében szinte biztosak lehetünk, csak a számára kedvező feltételekre vár. Az egyik ilyen feltétel a nedvesség. A szellőztetés elégtelenségéből adódóan sokáig nedves növényeken szinte biztos a fertőzés. Tovább segíti a fertőzés fellépését és terjedését az egyre hosszabb éjszakákkal járó egyre hosszabb harmatos időszak, valamint hogy a termés a hideg éjszakák folyamán annyira áthűl, hogy sokszor még délben sem tud a harmatpont fölé átmelegedni. Ez azt jelenti, hogy a bogyók még délben is vizesek, harmatosak lesznek. Igaz ugyan, hogy a hőmérsékleti optimuma 25 0C, de 5–40 0C között bármikor képes a kórokozásra. A hosszan tartó nedvesség kombinációja a számára kedvező hőmérsékleti tartománnyal pedig biztos recept a betegség fellépéséhez.

Terjedését elősegítik a növényápolásból adódó sebek, de az ép bőrszöveten keresztül is képes bejutni a növénybe.

Hogyan ismerjük fel?

A paradicsom levelén megjelenő tünetek igen jellegzetesek. Általában a levél vége felől támad, megfertőzi a levélnyelet is, s a fertőzött rész lelóg. Általában megjelenik rajta a jellegzetes szürke penészgyep.

A paradicsom termésén kétféle tünetet okozhat. Az egyik a bogyórothadás, amikor a termés egyre növekvő foltban elkezd rothadni, s a bogyók lehullanak. A másik tünet, amikor a bogyókon apró, 2-3 mm átmérőjű kerek foltok láthatók, középen tűszúrásnyi sebbel. A foltok körül világos, viaszos bevonatra emlékeztető, gyűrűszerű rajzolat jelenik meg, amelyek nem alakulnak ugyan át lágy rothadássá, de a termés eladhatóságát (árát) nagyban csökkentik.

Hogyan védekezzünk?

A szürkepenész elleni védekezésben nagy szerepe van a megelőzésnek. E célból több teendőnk is van. Az első a növényi maradványok eltávolítása a fóliasátorból. Ez vonatkozik mind a szezon közbeni zöldmunkára (levelezés, kacsok eltávolítása), mind a szezon végi nagytakarításra. A második a zöldmunkák utáni gyors sebgyógyulás biztosítása fűtéssel, szellőztetéssel, minimális sebfelülettel. A harmadik, de talán legfontosabb megelőzési teendőnk a páralecsapódás megakadályozása, vagy legalább is gyors felszáradása rendszeres szellőztetéssel (akár egyidejű fűtéssel is).

A vegyszeres védekezésnél tudnunk kell, hogy gyógyítani nem, csak leállítani tudjuk a további fertőzést. Ezért fontos, hogy idejében, a legelső tünetek megjelenésekor, de akár megelőző jelleggel is kezdjük meg a védekezést a szürkepenész ellen.

A megelőző vegyszeres védekezést a permetszerek helyes megválasztásával érdemes elvégezni. Ez azt jelenti, hogy például, ha amúgy védekeznünk kell a fitoftóra ellen, akkor olyan permetszert használjunk, amely egyben a szürkepenész ellen is jó mellékhatással van. Ilyenkor ajánljuk például a Shavitot vagy az Amisztárt stb. Ha cladospórium ellen kell védekeznünk, akkor a Bravó 500-as használatával érhetünk el ugyanilyen kettős hatást.

Amennyiben már fellépett a fertőzés, vagy az időjárási körülmények ezt megkövetelik, indokolttá válhat a speciális szürkepenész elleni szerek használata. Ilyen a már régen ismert Rovral és Teldor permetszer, vagy a legújabb sláger, a Switch.

Az utóbbi időben több új szer is megjelent a gazdaboltok polcain, amelyek hatásosak lehetnek ugyan a szürkepenész ellen, de a felhasználásuk igen kockázatos. Ugyanis ezeknek a vegyszereknek a többségégét a szőlő védelmére fejlesztették ki. A szőlőnél megtehetik azt, hogy egy hosszú, több hetes élelmezésügyi várakozási időt is előírjanak az engedélyeztető hatóságok, de a már érésben lévő paradicsom-állományban ez betarthatatlan.

Gál István
verbőci gazdálkodó,
a Pro Agricultura Carpatika Jótékonysági Alapítvány
szaktanácsadója
Forrás: karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.