A szamóca tőpusztulása

A tavaszi napsugarak hatására, különösen, ha fóliatakarással rá is segítünk a természetnek, intenzíven beindul a szamócabokrok fejlődése. Szakmai ártalom, hogy ilyenkor a gazdák nem a szép állományban gyönyörködnek, hanem aggódva figyelik a gyengébb, láthatóan visszamaradottabb foltokat, ne adj’ Isten, a kipusztult töveket. Sajnos, az aggódásuk sokszor nem alaptalan, hisz az intenzív, monokultúrában termesztett szamócaállományokban egyre gyakoribbak a különböző tőpusztulást okozó betegségek.

A szamóca fitoftórás tőpusztulása

A világon a szamóca egyik legjelentősebb betegségeként tartják számon, de az elterjedtsége régiónként változó. Két válfaját ismerjük. Az elterjedtebb Phytophtora cactoriumot, és a karantén fertőzésnek számító Phytoptora fragariane-t.

A Phyto­phtora cac­torium változat tüneteire jellemző, hogy a gyümölcspusztuláson túlmenően gyökértörzs pusztulást is okoz. A gyökértörzs pusztulásának jellemzője, hogy először a tő egyik oldalán a külső levelek száradnak és lankadnak, végül pedig elpusztulnak. A gyökértörzset kettévágva, a szövetben sötétbarna, határozott szélű elszíneződés látható.

A Phytophtora fra­gariare jellemző, hogy a tövek a fejlődésükben visszamaradnak, végül elpusztulnak. A tövek gyökerei barnultak, bélszövetük lila. A gyökerek között egy-két, ún. patkányfarokszerű, hosszú, vastag gyökeret találunk.

Mindkét változat elsősorban a talajból fertőz, az oospórák a talajvízen keresztül terjednek egyik növényről a másikra. Ezért a magas talajvízzel sújtott területeken fokozottabb a terjedésük veszélye.

Védekezni a phytoph­tora terjedése ellen a metalaxil hatóanyagú vegyszerek használatával lehet (Ridomil Gold), míg a megelőzésében a megfelelő ültetvényforgó és a steril, megbízható palánták vásárlása segít.

A szamóca verticilliumos hervadása

Az uborkatermesztők rémálma, sajnos, a szamócaültetvényeket is veszélyeztetheti. Szerencsére az elterjedtsége még nem akkora, mint az uborkában, de az előírt ültetvényforgó betartásával és a csak megbízható minőségű palánták beszerzésével mindenképpen érdemes megelőzni a bajt. Annál is inkább, mert mint az uborkánál, úgy a szómóca verticilliumos fertőzése esetén sincs sok lehetőségünk a betegség kezelésére.

A betegség főbb tünetei, hogy a tövek lankadnak, végül elpusztulnak, valamint a gyökértörzset kettévágva körkörös, világosbarna szövetelhalás észlelhető.

A szamóca felfagyása

Bár ez nem betegség, de a tünetek alapján első látásra könnyen gondolhatnánk valamilyen gyökérbetegségre is. Ugyanis a tél folyamán a nappali felmelegedés és az éjszakai fagyok hatására gyakran felfagyás következhet be. Ilyenkor a növények gyökerei kiszakadnak az eredeti talajrétegből, és a növény kiemelkedik a talajból. Ez a veszély a kései ültetésnél és a kötöttebb talajokon gyakoribb. A felfagyott szamócaültetvényeket a szakirodalom szerint kora tavasszal, mihelyt a területre lehet menni, könnyű hengerrel járassuk meg, visszanyomva a szamócanövényeket a talajba. Kiskertekben a szamócasor két oldalán taposással állíthatjuk helyre az eredeti állapotot.

Gál István
verbőci gazdálkodó,
a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány
szaktanácsadója
Forrás: karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.